Anetka 3 roky (oční protézka)

17.10.2012 16:06

vložila: Martina H.

V červnu 2009 se mi Narodila dcerka Anetka Po porodu neotevíra jedno očíčko . Den po porodu ji odnesli na vyšetření , kde zjistili Anetce vrozenou oční vadu a vyšetření ukazalo že na jedno oko nevidí , očko měla celé bíle a maličkou modrou tečku . Oko bylo oproti zdravému více než o polovinu menší . Dojížděli jsme do motola kde nám lekař řekl že se bude muset očíčko kuli křivení obličeje odstranit . Operace byla naplanovana na leden 2011 , kuli nemocem dcery se musela několikrat odložit a uskutečnila se v květnu 2011 .Z operace jsem měla veliký strach , HLaVOu se mi honili růzdné myšelnky . Po 3,5 hodinách malou přivezli ze salu hlavičku mela uplně celou obmotamou , hned ji napojili na růzdné přístroje a davali jí leky na bolest a na spaní . Kžyž se začínala probouzet najednou začla šíleně vyvádět , začla si trhat za kanili hystericky plakala a mlátila mě . Hned jsem přIvolala sestru ktera ji dala dalsí leky na spani a po chvilce byl klid . Po týdnu nas pustili a za měsíc sme jeli na kontrolu . Dostali jsme předpis na akrilátovou protézkU tak hned ten den sme se objednali .V červnu sme jeli pro protézku nečekali sme že jí budeme mít hned ten den . Byli sme nadšení , celou cestu domů sme na malou koukali a nemohli sme sme od ní odtrhnout oči .Od enukleace malá měla pořád naké zanety které sme lečili antibiotickýma kapičkama nebo mastma . Začátkem srpna 2011 malé začlo očíčko krvácet hned jsem s ní běžela na oční v místě bydliště . Po dlouhém prohlžení řekl že male se to ve vnitř protrhlo a vyléza ven ten všitý implantat a že je nutná operace . Hned sme se rozjeli do prahy do motola kde nam dali termín operace která měla byt za týden . Po operaci nás pustili po 4 dnech domu bohužel sme doma moc dlouho nabyli za 14 dní se to opakovalo znovu a další operace . Od srpna 2011 do črvence 2012 Anetka musela podstoupit 6 operací kuli trhaní spojivkoveho vaku . Očíčko od enukleace krvací a hnisá pořád dostava kapičky a mastičky ale zaberou jen po dobu použivani pak se to zase vrati . Rano dáme protézku za 2-3 hodiny ji má bud krvanou nebo celou zalepenou hnisem tak musíme několikrát vyndavaT protezku a čistit . Při poslední kontole v září 2012 byli naměřeny 2 dioptrie a dali malé brejličky . Anetka je moc velká šikulka .

Diskusní téma: Anetka 3 roky - (oční protézka)

Re: Anetka - vložila 12.11.2012

Datum: 13.02.2013 | Vložil: I.

Je mi moc líto, co musí Anetka zkusit a hlavně to, že jí stav očka neumožňuje fungovat jako normální dítě :(. Já nejsem žádný doktor a vůbec ne oční doktor, tak moje rady berte prosím jako rady poučeného laika: Když Anetka nebude dlouhodoběji nosit protézku, spojivkový vak i víčka se změní, spojivka se stáhne, víčka si odvyknou pracovat a mohou růst trochu jinak. Všechno se dá ale rehabilitací cvičit a vycvičit, to zase žádný strach. Pro Anetku v této situaci je ale určitě lepší protézku nenosit, pokud je to hlavní příčina jejích krvácení. Hlavně, ať si tam nezanese žádnou nečistotu, jak to malé dětičky umějí.

Re: Anetka - vložila 24.10.2012

Datum: 13.02.2013 | Vložil: Anna

Je smutné, že musí takovým zákrokům a problémům čelit tak malá holčička. Líbí se mi odpověd Pavla a myslím, že by to opravdu mohlo být tak jak píše. Určitě tyto možnosti zvažte a zkuste se o tom s lékařem poradit.
Doufám, že Anetce problémy přestanou a očko bude brzy v pořádku aby si mohla užívat jenom dětskou beztarostnost.
Vám také držím palce a přeji hodně síly při zvládání této nelehké situace.
Anna

Re: Re: Anetka - vložila 30.10.2012

Datum: 13.02.2013 | Vložil: Martina

Dobrý den
Děkuji za rady , potěšili mě .Protézka byla několikrát upravovaná , až nakonec zbroušená jen na malou šlupičku . Po druhém rozpadu spojivkového vaKu sme protézku nedávali nějaky týden a stalo se to znovu i přes to že tam protézka nebyla. Nenašli důvod proč se to rozpadá. Na kontroly do motola jezdíme každé 3 měsíce , byli jsme i na imunologických testech a má oslabenou imunitu kterou jsme lečili ale změnu jsem viděla jen v tom že není tak často nemocná ale očku to nepomohlo . Lékařka nám řekla že ke krvácení dochází kuli praskaní vnitřích žilek nevím jak se tomu odborně říká a s tím prý nic dělat nejde . Do kola se to léčí jen antibiotickejma kapičkama růzdně je střídaj . Nezbývá nám nic jiného než to očíčko několikrát čistit a davat kapičky . Dětská a oční lékařka Anetku nepustila do školky kuli těmto broblemům. Máme se vyhíbat prášným a infekčním prostředím které by mohli zvyšovat riziko dalšího rozpadu spojivkového vaku .

Re: Re: Re: Anetka - vložila 12.11.2012

Datum: 13.02.2013 | Vložil: I.

Ještě mě napadlo, jestli Anetku nedráždí právě ten materiál akrylátové protézky, někteří jsou na něj citliví a spojivka se tím dost dráždí. Zkuste se poptat na skleněné očko, sklo většinou vyhovuje i těm lidem, kteří mají trable s akrylátem. :)

Přidat nový příspěvek