Nový robot pro testy očních protéz

03.03.2012 11:55

Oční protézy již nejsou utopií, vědecké týmy již na nich nějakou dobu pilně pracují. Například výzkumníci Kwabena Boahen a Kareem Zaghloul z Pensylvánské univerzity v USA již představili umělou sítnici, která ani nevyužívá kamery. Většina jiných technologií, které se tímto problémem zabývají, však miniaturní kamery používá. Taková umělá sítnice je obvykle složena z křemíkového čipu, který je posetý elektrodami. Ty pak přímo stimulují nervové buňky, které pořízený obraz přenesou do mozku.

Robotický imitátor

Ovšem i když tento princip vypadá nadějně, k jeho rozšíření vede ještě dlouhá cesta. A jedna její zastávka by měla být právě u robota zvaného Kyklop, který pochází z dílen Kalifornského technologického institutu (Caltech) v USA. Kyklopův úkol je jasný. „Je to vůbec první zařízení, které schopné napodobit to, co by slepý člověk viděl s implantátem,“ přibližuje fyzik Wolfgang Fink, který se na výrobě robota významně podílel. „Díky němu budeme vědět, jak takovou oční protézu sestrojit nejlépe,“ dodává.
Kyklop je mobilní robůtek, který je celkem slušně autonomní. Na povel výzkumníků se bude moci orientovat podle čar nakreslených na podlaze nebo bude schopen najít v setmělé místnosti dveře. „Nejsme sice ještě v této fázi vývoje, brzy však Kyklop dokáže manévrovat naprosto autonomně,“ popisuje Funk.

 

Více zde: 21stoleti.cz/blog/2010/02/20/novy-robot-pro-testy-ocnich-protez/

 

(článek z 2/2010)